Haku

Verkkokirjasto ja tiedonhaku

Asiointi Lumme-verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

PIN-koodin saat kirjastosta. Voit myös luoda koodin itse klikkaamalla kirjautumissivulta linkkiä PIN-koodi unohtunut / puuttuu, jos asiakastiedoissasi on sähköpostiosoite.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta. Täällä voit vaihtaa mm. osoitteesi ja varaustunnuksesi.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, esimerkiksi huollettavien, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen. .

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostietoihin. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. HUOM. Lautapelejä ei kuljeteta kirjastojen välillä. Myöskään esineitä, kotiseutuaineistoa ja erikoiskokoelmia ei lähetetä seutulainaksi muihin Lumme-kirjastoihin.

Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varausmaksua ei peritä. Varattu teos voi tulla mistä tahansa Lumme-kirjastosta. Kuljetuksesta ei peritä erillistä maksua.

Saat viestin heti, kun teos on noudettavissa valitsemassasi kirjastossa. Noutoaikaa on viikko. Viimeinen noutopäivä lukee saamassasi viestissä. Voit itse määritellä, saatko noutoilmoituksen sähköpostilla vai tekstiviestillä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.

Kirjasto ei vastaa mahdollisista maksuista, jos noutoilmoitukset eivät ole jostain syystä menneet perille. Ajankohtaisen varaustilanteen noudettavista varauksista näet aina Varaukset-välilehdeltä.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu 1 €.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Tiedonhaku

Voit hakea aineistoa kirjaston kokoelmista sivun yläpalkissa olevalla hakupalkilla.

Pelkällä välilyönnillä erotetut hakusanat käyttäytyvät AND-hakulogiikalla eli hakutuloksien tulee sisältää kaikki antamasi hakusanat.

Esimerkiksi mannerheim carl on sama haku kuin mannerheim AND carl.

Haun rajaaminen

Haun jälkeen voit rajata hakutuloksia aineistotyypin (esim. video), kirjaston (esim. Mikkelin pääkirjasto) tai vaikka kielen mukaan. Voit rajata julkaisuvuosia joko kirjoittamalla tietyt vuosivälit, joille haku kohdistuu, tai käyttämällä aikajanatyökalua. Voit myös käyttää useita rajauksia. Nuolta klikkaamalla saat näkyville alemman hierarkiatason rajauksia (esim. CD, äänilevy). Eniten hakutuloksia keränneet hakuarvot näkyvät ylimmäisinä.

Tekemäsi rajaukset näkyvät Rajaa hakua -otsikon alla ja voit poistaa ne klikkaamalla rajauksen nimeä tai rastia.

Jos haluat tehdä uuden haun ja säilyttää aiemmat rajaukset, rastita hakulaatikon alta "Säilytä käytössä oleva rajaus".

Tarkennettu haku

Jos haluat rajata hakua perushakua enemmän, voit käyttää tarkennettua hakua. Tarkennetun haun sivulla on useita hakukenttiä, joihin voi kirjoittaa hakutermejä ja –lausekkeita sekä hakuoperaattoreita.

Lisää ohjeita tarkennettuun hakuun löydät täältä.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi ja siitä voi tehdä myös uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikoittain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Tietopalvelu

Jos tarvitset tukea tiedonhaussa, et löydä itse vastausta tai sinulla on tarvetta laajemmalle tiedonhaulle, voit pyytää apua omasta kotikirjastostasi.