Search

Varattavat tilat

Lumme-kirjastojen varattavat tilat

Osa Lumme-kirjastoista tarjoaa varattavia tiloja koulutus-, kulttuuri- ja yleisötilaisuuksiin. Kirjaston tiloissa ei pääasiallisesti järjestetä kaupallisia tai pääsymaksullisia tilaisuuksia (poikkeuksena mm. Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-sali). Tarkempaa tietoa tästä kannattaa kysyä omasta kirjastosta.

Varattavassa tilassa järjestettävän tilaisuuden sisältö tai luonne ei voi olla ristiriidassa Suomen lain kanssa tai hyvän tavan vastainen. Tiloja ei vuokrata rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan.

Tilojen varaus on pääasiallisesti maksutonta, mutta joitakin poikkeuksia voi esiintyä. Tilojen varauksessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä osa on hyvin kysyttyjä. Kirjastopalveluista vastaavalla viranhaltijalla on oikeus poiketa tilankäytön ohjeistuksesta tai säädetyistä maksuista kirjastopalvelujen tavoitteita tukevien tilaisuuksien suhteen.

Tilat ovat käytettävissä kirjastojen aukioloaikoina. Tilan käyttäjä vastaa tilaisuuden valvonnasta, näyttelyn esille panosta ja valvonnasta sekä näyttelyaineistosta. Hän on myös velvollinen korvaamaan kiinteistölle ja kirjaston irtaimistolle aiheuttamansa vahingot ja noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Tilaisuuden tai näyttelyn järjestäjä vastaa tiedotuksesta. Kirjasto tiedottaa tilaisuudesta tai näyttelystä Facebook-sivuillaan sekä kirjastotilassa mikäli järjestäjä toimittaa ajoissa kuva- tai esittelymateriaalia (julisteita, yms.). Tästä on sovittava tilaa varatessa.

Ota yhteys tarkemmissa tilavarauskyselyissä suoraan kirjastoon, josta tilan haluat varata.

Digitointitilat

Muun muassa Mikkeli, Joroisten, Savonlinnan ja Pieksämäen kirjastoissa on asiakkailla mahdollisuus digitoida aineistoa. Digitointipisteessä voi itsenäisesti muuttaa vanhat valokuvat, diat, negatiivit, c-kasetit, DVD-kasetit ja vinyylit digitaaliseen muotoon. Digitointitilat ovat pääasiallisesti avoinna kirjaston aukioloaikana.

Digitoinnin ohjaus- ja varauskäytänteet voivat vaihdella kirjastokohtaisesti, joten ole yhteydessä siihen kirjastoon, jossa haluat digitoida aineistoa. Jos osaat käyttää tietokonetta, osaat myös digitoida. Mukaan kannattaa varata digitoitava materiaali, tallentava DVD-levy, muistitikku ja/tai SD-kortti. Joistakin kirjastoista voi myös ostaa esim. tyhjiä DVD-levyjä.

Muuta huomioitavaa

Varaa digitointiin riittävästi aikaa, sillä esim. VHS-kasetin polttaminen DVD-levylle tapahtuu ns. reaaliajassa eli 180min VHS-kasetin digitointi vie kolme tuntia. Muista myös varata tilaltaan tarpeeksi suuri DVD/muistikortti, jotta tallennettava materiaali mahtuu sinne. Tallennus tulee suunnitella siten, että digitointi on valmis puolta tuntia ennen kirjaston sulkemisaikaa.

Aineiston väliaikainen tallentaminen työaseman kiintolevylle on sallittua. Tallenteet on kuitenkin poistettava kiintolevyltä varausajan päättyessä. Muista tyhjentää myös roskakori!

Säännöt

Tilan käyttö ei saa häiritä kirjaston muita asiakkaita, eikä tilaan saa viedä ruokia tai juomia. Asiakas on velvollinen korvaamaan digitointilaitteille aiheuttamansa vahingot, mikäli ne ovat ilmenneet hänen varaamanaan aikana.

Kirjasto ei vastaa asiakkaiden töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin. Kirjasto ei myöskään vastaa mahdollisesti laitteiden aiheuttamista vahingoista tai vahingoista, joita sen laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle. Käyttäjä on vastuussa tietojensa salassa pysymisestä ja hän myös sitoutuu ilmoittamaan viat ja ongelmat, joita hän on huomannut laitteissa.

Tekijänoikeudet on huomioitava digitointilaitetta käytettäessä. Käyttäjä voi tehdä omaan käyttöönsä varmuuskopioita omistamastaan materiaalista. Tekijänoikeuden alaista materiaalia ei saa kopioida yleiseen jakeluun ja käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kopiointioikeus kopioitavaan materiaaliin.

Käyttösääntöjen rikkominen voi johtaa kirjaston it-palvelujen käyttökieltoon.