Haku

Omatoimikirjastot ja itsepalvelu

Omatoimikirjastopalvelut

Kaikki omatoimikirjastot ovat avoinna joka päivä eivätkä arkipyhät vaikuta omatoimiaukioloaikoihin. Omatoimiaukioloajat vaihtelevat kirjastoittain ja mahdollisista aukiolopoikkeuksista tiedotetaan verkkokirjastossa ja kirjastojen tiloissa.

Omatoimikirjastoon on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä, joten omatoimikirjastoja voi käyttää myös kirjaston palveluaukiolojen ulkopuolella.

Omatoimikulku tapahtuu kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Huomioithan, että sisäänpääsyyn ei voi käyttää digitaalista kirjastokorttia.

Omatoimiajalla voit lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa varauksesi, käyttää tietokoneita tai vaikkapa vain viettää aikaa kirjastossa. Omatoimiaika on itsenäistä asioimisaikaa, vaikka henkilökuntaa olisi paikalla.

Kaikissa kirjastoissa ei ole kopioimis- tai tulostusmahdollisuutta omatoimiaikana. Myöskään kassapalvelut eivät ole käytössä omatoimiaikana.

Sanoma- ja aikakauslehdet ovat luettavissa myös viikonloppuisin.

Omatoimiajalla kirjastoon

Omatoimikäyttöoikeuden saaminen saattaa edellyttää joissakin kirjastoissa omatoimisopimuksen allekirjoittamista. Se onnistuu käymällä omassa omatoimikirjastossa aukioloaikana. Yhdellä sopimuksella saat käyttöoikeuden kaikkiin omatoimikirjastoihimme.

Käyttöoikeus on voimassa heti sopimuksen tekemisen jälkeen. Tutustu huolellisesti omatoimen käyttösääntöihin, sillä sopimuksen allekirjoituksen jälkeen sitoudut noudattamaan niitä.

Alle 15-vuotias asiakas tarvitsee omatoimisopimukseen huoltajan suostumuksen. Huoltajan on oltava paikalla sopimuksen allekirjoitustilanteessa. Huoltaja on vastuussa huollettavan omatoimella tapahtuvasta asioinnista myös silloin, kun huoltaja itse ei ole mukana.

Myös yhteisöt voivat tehdä omatoimisopimuksen. Yhteisöasiakas on päiväkoti, koulu tai niiden yksittäinen ryhmä tai muu kaupungin tai kunnan julkisia palveluja tuottava hallintokunta tai laitos. Tarkempi kuvaus käyttöehdoista löytyy omatoimisopimuksesta.

Itsepalveluaukiolo

Itsepalveluaukiololla tarkoitetaan sitä, että kirjasto avaa ovensa asiakkaille tiettyyn kellonaikaan, jolloin kirjastossa voi asioida normaalisti, mutta henkilökunta ei päivystä asiakaspalvelutiskeillä. Käytössä ovat tilat, kokoelmat ja asiakastietokoneet, lainaus- ja palautusautomaatit sekä varausten noutohylly.

Tarkista itsepalveluaukioloajat kirjastojen aukioloajoista.