Haku

Lumme-kirjastojen kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelmat

Kirjastojen kotiseutukokoelmiin sijoitetaan omaa kotiseutua koskevaa tai omalla kotiseudulla asuvien ja asuneiden tekijöiden tekemää aineistoa. Suurinta osaa kotiseutukokoelmasta ei luovuteta lainaan, vaan sitä voi pyytää luettavaksi kirjaston lukusaliin. Kotiin lainattavaksi annettavat kotiseutua käsittelevät teokset ovat kirjastoissa omassa kunnan nimen mukaisessa hyllyssään.

Mäntyharju

Mäntyharjun kirjaston kotiseutukokoelma on kokoelma Mäntyharjua käsittelevää aineistoa.

Kotiseutukokoelma sisältää pääasiassa tietoaineistoa, mutta siihen kuuluu myös pieni kokoelma paikallisten kirjailijoiden kaunokirjallisia teoksia. Mäntyharjun kotiseutukokoelmaa on kuluneena talvena uudistettu projektityönä. Kotiseutuprojektissa on pyritty parantamaan kotiseutukokoelman saavutettavuutta sekä asiakkaiden tietoisuutta kotiseutukokoelmasta.

Kokoelma on ollut aiemmin käytettävissä vain kirjaston tiloissa ja siihen on voinut tutustua vain henkilökunnan ollessa paikalla. Muutimme aineistot lainattaviksi ja siirsimme osan kokoelmasta saliin. Kotiseutukokoelmasta poistettiin aineistoja, joita ei pidetty kuuluvina kotiseutukokoelman määrittelyn alle. Aineistoa karsimalla jäljelle jääneet aineistot saadaan paremmin esiin asiakkaiden saataville. Harvemmin kysytyt ja herkemmät aineistot ovat varastossa, mutta niitäkin lainataan asiakkaille kysynnän mukaan.

Uudistuksen aikana aineiston luettelointitietojen kotiseutumerkinnät tarkistettiin ja niihin tehtiin tarvittavat korjaukset. Nyt kotiseutukokoelman aineistot voi löytää myös Lumme-Finnasta! Mäntyharjun kotiseutukokoelmaan kuuluvista aineistoista on tekeillä verkkosivuille liitettävä listaus, jonka avulla asiakkaat löytävät kotiseutuaineistot myös verkossa aiempaa helpommin.

Pieksämäki

Pieksämäen kirjaston kotiseutukokoelma on pääkirjastossa, Poleenissa. Kotiseutukokoelma sijaitsee pääkirjaston kellarikerroksessa samoissa tiloissa Pieksämäki Seura ry:n ylläpitämän Pieksämäen Kotiseutuarkiston kanssa ja arkistoon tallennettu mittava materiaali löytyy tästä linkistä.

Kokoelmaan kuuluu kirjoja, levyjä, videoita ja kirjoiksi sidotut Pieksämäen lehdet. Outsiderista eli Aarne Haapakoskesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Kotiseutuarkistoon.

Kuriositeettinä: kirjastomme sivuilla on Pieksämäen suurpitäjän alueen karttoja, esim. sotilaallinen maastotiedustelu kartoitus 1776—1794 (Rekognosointikartat).

Kotisivuillamme on enemmän asiaa ja linkkejä Pieksämäkeen liittyen.

Tervetuloa tutustumaan kotiseutukokoelmaan paikan päälle!