Haku

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille

Jos haluamaasi teosta ei löydy kokoelmastamme, tilaamme sen sinulle muista kirjastoista. Tarkista ennen tilauksen jättämistä aineiston saatavuus kirjaston aineistohausta. Kaukolainaksi voi tilata muun muassa kirjoja, nuotteja, äänitteitä, dvd-levyjä ja paperikopioita esimerkiksi lehtiartikkeleista. Yliopistokirjastot lähettävät kurssikirjoja kaukolainaksi vain heille tutkintoa suorittaville opiskelijoille, tämän vuoksi lomakkeella kysytään oppilaitosta, mikäli kyseessä on kurssikirja. Ulkomailta voit pyytää kaukolainaksi sellaista aineistoa, jota ei ole Suomen tieteellisten kirjastojen tai erikoiskirjastojen kokoelmissa.

Lumme-kirjastojen asiakkaana voit tehdä kaukolainapyynnön omassa kotikirjastossasi.

Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen. Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kirjastoon. Joskus lainan saa vain lukusalikäyttöön. Myös uusintapyynnöt tehdään oman kirjaston kaukopalvelun kautta.

Kaukolainatilaus

Kaukolainatilauksen tekemiseen tarvitaan Lumme-kirjastojen voimassa oleva kirjastokortti ja lainausoikeus eli maksut eivät saa ylittää lainauskieltorajaa.

Kaukopalvelu on maksullinen: tilauksen hinta on 4 € + mahdolliset lähettävän kirjaston kulut. Tilaus on sitova, ja tilausta tehdessäsi sitoudut maksamaan lainasta aiheutuvat kulut. Tilaamme aineiston sieltä, mistä sen edullisimmin saamme – alueellista kehittämistehtävää hoitavat kirjastot (kuten Kuopio) ja Varastokirjasto eivät peri erillisiä maksuja. Tieteellisistä kirjastoista lainatessa maksu on yleensä 9–15 € / teos. Maksu peritään lainaa noudettaessa. Myös noutamatta jätetyistä kaukolainoista peritään aiheutuneet kulut, samoin jos asiakas peruu tilauksensa ja laina on jo ennättänyt lähteä lainanantajakirjastosta.

Ulkomaiset kaukolainat: tilataan harkiten Helsingin kaupunginkirjaston välityksellä ja maksu määräytyy lähettävän kirjaston mukaan.

Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa, joten lainaus, palautus ja uusiminen tapahtuu aina kirjaston kautta. Noudatamme lähettävän kirjaston antamia laina-aikoja ja muita ehtoja – joissakin tapauksissa lainan saa esimerkiksi vain lukusalikäyttöön, eli sitä ei saa viedä kotiin. Palauta kaukolaina aina siihen kirjastoon mistä hait kaukolainaksi. Sama koskee myös uusintapyyntöjä, sillä kaukolainoja ei voi uusia verkkokirjastossa.

Kaukolainan saapuminen riippuu mahdollisesta saatavuudesta. Jos kirja on saatavana, saapumisaika on noin viikko. Jos aineistossa on varauksia, saapumisaika menee pidemmäksi.

Kaukopalvelu kirjastoille

Kirjastot voivat tehdä suoraan varauksen aineistorekisteriin lainassa olevasta ja hyllyvarauksen paikalla olevasta aineistosta. Noutopaikaksi valitaan se kirjasto, missä aineisto on paikalla. Kaukolainatilauksen voi tehdä myös sähköpostilla. Lumme-kirjastoissa ei ole keskitettyä kaukopalvelua.

Lähetämme kirjastoille kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole niiden omissa kokoelmissa. Käsikirjastoaineistoa, kotiseutukokoelman aineistoa, lautapelejä, esineitä ja vanhaa huonokuntoista ainestoa emme kaukolainaa. Kaukolainapyynnöt ja kaukolainojen uusinnat voi tehdä suoraan verkkokirjastossa tai sähköpostilla. Kirjastot saavat tarvittavan asiakastunnuksen ja salasanan olemalla yhteydessä Lumme-kirjastoon.

Lumme-kirjastojen kaukolainamaksu on 10 €.