Chat with us, powered by LiveChat

Haku

Info

Lumme-kirjastot ja aineistot Lumme-Finnassa

Lumme-kirjastoihin kuuluvat Enonkosken, Mäntyharjun, Mikkelin, Pieksämäen, Savonlinnan, Juvan, Toenperän ja Varkauden kirjastot. Lumme-kirjastoilla on yhteinen asiakas- ja aineistorekisteri sekä kirjastojärjestelmä.

Lumme-Finnassa on lisäksi Sodan ja rauhan keskus Muistin kirjakokoelma sekä Varkauden museoiden kirjakokoelmat.

Aineistohakuun löytyy ohjeita "Ohjeet"-kohdasta ylävalikosta sekä tästä videosta Tiedonhaku Lumme-Finnassa

Käyttösäännöt

Käyttösäännöt vaihtelevat hieman kunnittain ja löytyvät kirjastojen kotisivuilta. Linkit kotisivuille löytyvät yläpalkista kohdasta "Lumme-kirjastot".

Kirjastokortti

Lumme-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa Lumme-kirjastoissa. Lumme-kirjastokortin saa mistä tahansa Lumme-kirjastojen toimipisteestä. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin.

Tulostettava ilmoittautumislomake (pdf). Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Tulostettava ilmoittautumislomake yhteisöille (pdf). Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja salasanan käytöstä.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Lumme-verkkokirjastossa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi ja tarkistaa omat tietosi. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset PIN-koodin, jonka voit hakea Lumme-kirjastoista. Mikäli asiakastiedoissasi on ajantasainen sähköpostiosoite, voit tilata pin-koodin myös verkkokirjaston Kirjaudu-painikkeen kautta.

Lainoja voi olla yhtä aikaa 100, joista videopelejä enintään viisi kappaletta ja dvd- ja bluray-levyjä enintään 20 kappaletta. Laina-ajat ovat 28, 14 ja 7 vuorokautta.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Lainat voi uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään kahdeksan kertaa peräkkäin. Uusimisen voi tehdä Lumme-verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuskehotuksen. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa Lumme-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Voit tilata Lumme-verkkokirjastossa ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Varaaminen

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lumme-verkkokirjaston kautta.

Lumme-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä että asiakas voi saada varaamansa teoksen lainaan mistä tahansa Lumme-kirjastosta. Voit saada ilmoituksen noudettavista varauksista sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä.

Joissakin Lumme-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Voit muuttaa varaustunnuksen Lumme-verkkokirjastossa omissa tiedoissasi, tai kirjaston asiakaspalvelussa. Muistathan lainata varauksesi.

Maksut

Myöhästymismaksu 0,30€/pv/teos
Myöhästymismaksua korkeintaan / teos 6€
Palautuskehotus 1€
Noutamattoman varauksen maksu 1€
Uusi kirjastokortti 2€
Velkasaldon yläraja (lainauskielto) 10€

Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotuksen lähettämisestä peritään aina maksu. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, jos maksuja on 10 euroa tai enemmän. Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 56 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, kirjasto siirtää asian perintätoimistolle.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Muuttuneet yhteystiedot

Ilmoita osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen muutoksesta kirjastoon. Uudet tiedot voit ilmoittaa henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lumme-verkkokirjastossa. Lumme-verkkokirjastossa tehty muutos välitetään kirjaston henkilökunnalle, joka päivittää tiedot.

Kaukolainaus

Voit pyytää tilaamaan kaukolainaksi muualta Suomesta aineistoa, jota ei ole Lumme-kirjastojen kokoelmissa. Ulkomailta voit pyytää kaukolainaksi sellaista aineistoa, jota ei ole Suomen tieteellisten kirjastojen tai erikoiskirjastojen kokoelmissa. Kirjasto välittää kaukolainoja voimassa olevien kaukopalvelusääntöjen ja -maksujen mukaisesti.

Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi. Linkit kotisivuille löytyvät yläpalkista kohdasta "Lumme-kirjastot".

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoissa voit käydä kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Sisään pääset kirjautumalla kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Tarkista omatoimikirjastojen käytännöt kirjastojen verkkosivuilta. Linkit kotisivuille löytyvät yläpalkista kohdasta "Lumme-kirjastot".

Lukuneuvonta

Lumme-kirjastojen lukuneuvojat etsivät sinulle sopivia kirjoja toiveidesi ja lukutottumustesi perusteella. Voit pyytää vinkkejä myös äänikirjoista ja e-kirjoista. Lukuneuvojien vinkit voivat innostaa tutustumaan vaikkapa uuteen kirjallisuuden lajiin, aihepiiriin tai aikakauteen. Saat meiltä kirjavinkkejä myös unohtuneen lukemisharrastuksen herättelyyn. Vastaa oheisiin kysymyksiin ja lähetä lomake. Saat 5-10 vinkin mittaisen kirjalistan suoraan omaan sähköpostiisi noin kahden viikon kuluessa. Voit myös noutaa valmiin kirjapaketin haluamastasi kirjastosta - HUOM! Toistaiseksi vain Mikkelin ja Savonlinnan toimipisteistä.

Lukuneuvontalomake

Esteettömyys

Kotipalvelu

Osa Lumme-kirjastoista tarjoaa kotipalvelua, jolla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät korkean iän, sairauden, tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan. Sen perusteella kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle lukemista, musiikkia, äänikirjoja, tms. Kotipalveluasiakasta koskevat kirjaston käyttösäännöt.

Palvelu on maksutonta. Aineisto toimitetaan kotiin neljän viikon välein.

Lisätietoja saat omasta kirjastostasi.


Celia-kirjaston palvelut

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen este, esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Osassa kirjastoja voi rekisteröityä Celia-verkkopalvelun tai Celian cd-kerhopalvelun käyttäjäksi. Lisäksi osalla Lumme-kirjastoja on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata Lumme-kortilla.


Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on Kuurojen liiton ylläpitämä verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Lumme-chat

Kysyttävää kirjaston palveluista, lainoista, varauksista tai esimerkiksi maksuista? Käytä verkkokirjaston kätevää chat-palvelua! Saat vastauksen kysymykseesi nopeasti. Chat löytyy Lumme-Finnasta sivun oikeasta reunasta ja mobiililaitteilla puhekuplan takaa.

Vastaajat ovat paikalla arkisin klo 10-14. Muuna aikana chat-palvelussa on käytössä lomake, jolla voit jättää kirjastolle viestin. Viesteihin vastaamme seuraavana arkipäivänä.

Palvelu on seudullinen eli vastaajakirjastoina toimivat kaikki seudun yleiset kirjastot. Näin ollen voimme joutua ohjaamaan asiakkaan ottamaan vielä erikseen yhteyttä omaan kirjastoon mikäli kysymys koskee jonkin tietyn kirjaston toimintaa.

Lumme-kirjastojen chat on nopean ohjauksen palvelu, joten valitettavasti emme voi tehdä pitkällisiä tiedonhakuja tai antaa syventävää ohjausta esimerkiksi e-aineistoista. Tietoturvasyistä unohtunutta pin-koodia ei voi uusia chatin kautta, vaan tämä tulee tehdä asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa.