Haku

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Lumme-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa Lumme-kirjastoissa. Tarvitset lainaamiseen aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat mistä tahansa Lumme-kirjastojen toimipisteestä esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin.

Alle 15-vuotiaalla täytyy olla täysi-ikäinen takaaja.

Voit nopeuttaa asioimistasi kirjastossa tulostamalla ja täyttämällä ilmoittautumislomakkeen valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta. Tulostettava ilmoittautumislomake (pdf). .

Tulostettava ilmoittautumislomake yhteisöille (pdf).

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja salasanan käytöstä. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Voit lainatessasi käyttää myös Lumme-Finna-verkkokirjastosi omilta sivuilta löytyvää "verkkokirjastokorttia" älypuhelimella. Lisäksi voit lisätä tiliisi useampia kortteja, joita hallinnoida verkkokirjastossa (esimerkiksi lasten kortit). Verkkokirjastokortti ja rinnakkaiskortti Lumme-Finnassa (pdf).

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus, jossa on uusi nimesi.

PIN-koodi

PIN-koodi eli tunnusluku on nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista Lumme-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodi on monikäyttöinen. Tarvitset sitä, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • käytät e-aineistoja
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • asioit omatoimikirjastossa

Jos unohdat PIN-koodisi, saat uuden kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kirjastokorttisi. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa tietoturvasyistä. Koodin voi kuitenkin uusia verkkokirjastossa Kirjaudu sisään -painikkeen takaa löytyvästä PIN-koodi unohtunut/puuttuu -linkistä, jos sähköpostiosoitteesi on tallennettu asiakastietoihisi.

Lainat ja uusiminen

Omien lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat–välilehdeltä. Tavallisin laina-aika on neljä viikkoa. Lehtien, levyjen, elokuvien ja pelien laina-aika on yleensä kaksi viikkoa. Kaikki laina-ajat ja sallitut lainamäärät näet tältä sivulta.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuskehotuksen. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa Lumme-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Joissakin Lumme-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä, kun henkilökunta on ehtinyt käsitellä palautukset.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat-välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi kahdeksan kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Voit tilata Lumme-verkkokirjastossa ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle. Voit valita, montako päivää ennen eräpäivää viesti lähetetään.
 • Palautuskehotukset lähetetään sähköpostilla tai kirjeenä.
  1. palautuskehotus lähetetään kirjeenä 7 vrk eräpäivästä, hinta 1 €.
  2. palautuskehotus lähetetään kirjeenä 14 vrk eräpäivästä, hinta 1 €.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Lisäohjeita löydät Verkkokirjasto ja tiedonhaku -sivulta. Varauksia voi tehdä myös kirjaston asiakaspalvelussa.

Varaaminen on maksutonta. Lumme-kirjastoilla on yhteinen varausjono ja kirja voi tulla mistä tahansa Lumme-kirjastosta. Kuljetuksesta ei peritä erillistä maksua.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu 1 €. Noutamattoman varauksen maksua ei peritä alle 15-vuotiailta asiakkailta. Odotathan noutoilmoituksen saapumista, ennen kuin lähdet hakemaan varausta kirjastosta.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoaikaa on 7 päivää. Viimeinen noutopäivä näkyy saamassasi viestissä.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
 • Varaustunnisteesi voit muuttaa Omat tiedot -välilehdellä "Tee osoitteenmuutospyyntö" -linkin kautta. Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi. Varaustunnisteen tulee olla yksilöllinen, joten kovin yleinen nimi voi olla käytössä jo jollakin muulla. Tässä tapauksessa pitää keksiä uusi varaustunniste tai lisätä vaikka numeroita tunnukseen. Tunnisteen muuttaminen ei vaikuta jo noutoa odottamassa olevien varausten kohdalla.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Maksut

Verkkokirjastossa näkyvät maksut ovat reaaliaikaisia, jolloin myöhässä olevan aineiston maksu kertyy nidekohtaiseen kattoon saakka. Verkkomaksaminen on mahdollista, jos maksuja on 0,65 € tai enemmän. Kirjasto ei vastaa mahdollisista kertyneistä maksuista, jos mahdolliset ilmoitukset eivät jostain syystä ole menneet perille.

Myöhästymismaksu 0,30 € / pv / teos
Myöhästymismaksu korkeintaan / teos 6 €
Palautuskehotus 1 €
Noutamattoman varauksen maksu 1 €
Uusi kirjastokortti 2 €
Velkasaldon yläraja (lainauskielto) 10 €

Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotuksen lähettämisestä peritään aina maksu. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, jos maksuja on 10 euroa tai enemmän. Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään 56 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, kirjasto siirtää asian perintätoimistolle.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia ei voi korvata uudella kappaleella.

Lumme-kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Lumme-kirjastojen käyttösääntöjä.